Obilježen završetak realizacije Projekta izrada Geoportala HNŽ/K

U sali Skupštine HNŽ-a upriličeno je obilježavanje završetka Projekta izrade Geoportala HNŽ-a. Tom prilikom nazočnim predstavnicima jedinica lokalne samouprave uključenih u Projekt i predstavnicima medija obratili su se: Ivan Lesko ravnatelj Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove HNŽ, Željko Obradović, ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Veselko Čerkez predstojnik Ureda predsjednika Vlade HNŽ-a.

U uvodnom obraćanju gospodin Lesko je podsjetio na povijest bavljenja digitalizacijom prostornih podataka u Upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove, koja seže u 2003. godinu. U navedenom razdoblju realizirano je više projekata u ovom području od kojih se posebno ističe izrada prve inačica integralnog softvera za vođenje i održavanje katastarskih podataka, koji je kasnije uz potporu Svjetske banke preuzet o strane Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i implementiran kao svima poznati sustav Katastar.ba, na prostoru cijele Federacije. Istaknuo je da „Geoportal HNŽ predstavlja središnje, ishodišno mjesto pristupa prostornim podatcima čime se olakšava rad sa strankama, olakšava pristup informacijama, ubrzava i unapređuje rad institucija, te vodi prema modernizaciji i poboljšanju stanja u funkcioniranju Županije i jedinica lokalne samouprave.

Poslije kratke prezentacije mogućnosti i funkcionalnosti Geoportala nazočnima se obratio gospodin Obradović, koji je istakao odličnu suradnju s Upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove HNŽ. U svom izlaganju osvrnuo se na značaj prikupljanja i digitalizacije prostornih podataka i s tim povezno povećanje razine svijesti odgovornih u institucijama nadležnim za prostorne podatke. Posebno je istakao ulogu i zasluge Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove za razvitak zemljišne administracije u Federaciji BiH.

Zaključno se nazočnim obratio Gospodin Čerkez koji je uvodnom dijelu svog obraćanja iskazao potporu Vlade ovom i ostalim projektima Uprave. Naveo je značaj izrade Geoportala za razvitak sustava e-uprave, izgradnja kojeg je jedna od glavnih odrednica Vlade, te pozvao predstavnike jedinica lokalne samouprave i ministarstava i drugih tijela uprave HNŽ-a da nastave raditi na prikupljanju i digitalizaciji prostornih podataka, kako bi Geoportal mogao postati dostupan širem krugu korisnika.

Simboličnim klikom na prostorni upit gospodin Čerkez je obilježio završetak realizacije Projekta izrade Geoportala.

Između ostalog, Geoportal će povećati količinu i ažurnost raspoloživih digitaliziranih prostornih podataka. Kvalitetne i lako dostupne baze podataka, a posebno onih prostornih, su osnova za donošenje kvalificiranih odluka u cijelom nizu postupaka. Vrlo je značajno odluke donijeti u razumnom vremenskom periodu. Upravo su prostorni podatci nezamjenjiva podloga za to. Zbog toga je potrebno povećati intenzitet prikupljanja i razinu digitalizacije jer veća količina digitalnih prostornih podataka pozitivno utječe na cjelokupni razvitak društva.