Ravnatelj Uprave sudjelovao na 9. Danu IPP u Republici Hrvatskoj

Ravnatelj Uprave Ivan Lesko sudjelovao je na 9. Danu infrastrukture prostornih podataka (IPP) u Republici Hrvatskoj. Dan IPP osmišljen je kao konferencija tijekom koje se prezentiraju rezultati ostvareni na izgradnji IPP-a u protekloj godini, diskutira o tim rezultatima i budućim aktivnostima, te u konačnici definiraju smjernice za daljnji rad. Na konferenciji se u posebnom dijelu prezentiraju različiti realizirani projekti i aktivnosti, kao i iskustva stečena tom prilikom.

Dan IPP 2017., su zajednički organizirali Državna geodetska uprava i Geodetski fakultet. Ovogodišnjoj konferenciji prisustvovalo je više od 200 sudionika iz javnog, privatnog i akademskog sektora.

Na početku konferencije imali smo priliku poslušati pozvano predavanje prof. dr. sc. Vlade Cetla iz Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije (JRC) koji je u svom izlaganju dao pregled trenutnog statusa i budućih aktivnosti INSPIRE-a. U nastavku konferencije održan je okrugli stol naslova Strategija NIPP-a i njena provedba kojeg je moderirao mr. sc. Tomislav Ciceli, voditelj Službe za NIPP u Državnoj geodetskoj upravi.

Konferencija je nastavljena održavanjem 10 prezentacija raspoređenih kroz dvije sesije koje su pokrile različite teme vezane za NIPP; od pravnog statusa NIPP, dostignuća pojedinih subjekata i projekata te aplikativnih rješenja privatnog sektora.

Sudjelovanje na konferenciji bilo je prilika za stjecanje informacija i znanja na području izgradnje IPP, implementacije INSPIRE direktive Europske komisije, kao aktivnostima koje nam slijede u Federaciji BiH, jer je Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove započela projekt izgradnje IPP-a u Federaciji.