Ravnatelj uprave sudjelovao na 14. međunarodnoj konferenciji „Geoinformacije i Kartografija“

Ravnatelj uprave sudjelovao je na 14. međunarodnoj konferenciji „Geoinformacije i Kartografija“. Konferencija je održana na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ova konferencija se tradicionalno održava u sklopu Dana IPP Republike Hrvatske, koje zajednički organiziraju Državna geodetska uprava, Hrvatsko kartografsko društvo i Geodetski Fakultet. Ove godine konferenciji je nazočilo više od 250 sudionika.

Konferencija je održana u tri djela. Prvi dio bio je posvećen Geoinformacijama. Nakon uvodnog predavanja koje je održao profesor Joep Crompvoets sa Sveučilišta u Leuvenu, koji je govorio o mogućnostima za razvitak i eventualnim negativnim utjecajima koje otvara svakodnevno povećanje količine geoprostornih podataka, u uvodnoj sesiji prezentirani su izazovi koje pred akademsku zajednicu postavlja razvoj geoinformacijskih tehnologija. Posebno se govorilo o aktivnostima i rezultatima BESTSDI Projekta.

Popodnevni dio programa započeo je sesijom posvećenoj geografskim imenima. Nakon uvodnog predavanja profesora Paula Marcio Leal de Menezesa, sa Sveučilišta u Rio de Janeiru, o značaju i potrebi za evidentiranjem geografskih imena, uslijedila su predavanja domaćih stručnjaka vezana za povijest, standardizaciju i prikazivanje geografskih imena. Zaključno je obavljena rasprava i usvojena Rezolucija o osnivanju Povjerenstva za geografska imena Republike Hrvatske.

U završnoj sesiji prezentirano je 8 članaka iz područja geoinformacija i Kartografije.