Obilježen završetak Projekta uspostave adresnog registra za općinu Neum

U Neumu je 28. studenog 2018. godine obilježen završetak Projekta fizičkog označavanja ulica i trgova nazivima i zgrada brojevima i izrada registra prostornih jedinica za općinu Neum. Skup je organiziran u međusobnoj suradnji Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove HNŽ/K, Općine Neum, a uz potporu „CILAP“ projekta. Uz čelnike općine Neum skupu su prisustvovali predstavnici jedinica lokane samouprave s područja HNŽ/K i ostali sudionici u realizaciji ovoga projekta.

U uvodnoj riječi, načelnik općine Neum gospodin Živko Matuško kao domaćin, se obratio prisutnima i izrazio zahvalu na pomoći i suradnji svim akterima u izvedbi projekta (Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove HNŽ/K, CILAP projekt, izvođač radova Geometrika d.o.o.). Načelnik je posebno naglasio važnost uspostave adresnog registra i dobrobiti koje donosi kako za domaće stanovništvo, tako i za posjetitelje Neuma.

Direktor Federalne uprave gospodin Željko Obradović, je također izrazio zadovoljstvo uspješnom uspostavom adresnog registra u općini Neum. Predstavio je aktivnosti i rezultate projekata Federalne uprave. Govorio je o Projektu registracije nekretnina u BiH, o skorom završetku izrade novog DOF-a, o tehničkoj potpori i održavanju E-grunta, o Projektu izlaganja na javni uvid podataka izmjere i katastarskog klasiranja zemljišta, te o aktivnostima koje su važne za općinu Neum.

Gospođa Anđa Zimić, direktorica „CILAP“ projekta zahvalila se prisutnima na uspješnoj suradnji i izrazila zadovoljstvo dosad ostvarenim rezultatima u okviru „CILAP“ projekta. Posebno je istakla značaj uspostave adresnog registra, koji je na „mala vrata“, uguran u projekt zahvaljujući Županijskoj upravi, a trenutno predstavlja jednu od njegovih značajnijih komponenti i komponentu u kojoj se postižu najbolji rezultati.

Direktor Županijske uprave gospodin Ivan Lesko je u svom obraćanju zahvalio svima na suradnji i istaknuo veliko zadovoljstvo završetkom Projekta uspostave adresnog registra za općinu Neum. Posebno je istaknuo činjenicu da je uspješno realiziran projekt, pored ostalog, rezultat ustrajnosti Uprave koja je pokrenula uspostavu adresnog registra još 2011. godine. U svom obraćanju također je naglasio važnost povezivanja baza podataka temeljnih državnih registara. Na kraju je prezentirao aktivnosti koje je Uprava poduzela da se stvore uvjeti za realizaciju ovakvih projekata u drugim jedinicama lokalne samouprave, te pozvao njihove predstavnike na daljnju suradnju, za koju je osigurana stručna i financijska potpora Uprave. Uslijedio je stručni dio skupa koji se sastojao od dvije prezentacije.

U svojoj prezentaciji, gospodin Adelko Krmek je detaljno predstavio sve procedure i dosadašnja iskustva vezana za pripremnu fazu uspostave adresnog registra, s posebnim osvrtom na te aktivnosti u općini Neum.

Gospodin Ivan Kvesić je prezentirao fazu implementacije pri izradi adresnog registra, odnosno Projekta fizičkog označavanja ulica i trgova nazivima i zgrada brojevima i izradu adresnog registra za općinu Neum. Prezentirane su sve aktivnosti kako u uredu, tako i na terenu provedene u realizaciji ovog projekta, kao i njegovi rezultati.

Obilježavanje završetaka Projekta fizičkog označavanja ulica i trgova nazivima i zgrada brojevima i izrade registra prostornih jedinica za općinu Neum je bila prilika za razmjenu iskustava u radu i poticaj ostalim jedinicama lokane samouprave s područja HNŽ/K da što prije realiziraju ovakav projekt.