Prezentacija proširene verzije Geoportala HNŽ/K

Dana 28. 05. 2019. godine u sali Skupštine HNŽ/K održana je prezentacija proširene verzije i poboljšanog sučelja Geoportala HNŽ/K, servisa koji objedinjuje prostorne podatke javnih institucija sa područja HNŽ/K. Prezentaciji je nazočilo 35 sudionika, predstavnika jedinica lokalnih samouprava i ministarstava uključenih u korištenje Geoportala.

Uvodnu riječ nazočnima je uputio ravnatelj Uprave gosp. Ivan Lesko koji je istaknuo ključne promjene koje su postignute u okviru sučelja, dodatnog sadržaja. Iznio je i podatak da je na kraju 2018. godine Geoportal imao 88 korisnika, a da je u 2018. godini postavljeno 22515 upita.

Predstavnik tvrtke Geometrika d.o.o, koja vrši održavanje Geoportala, gosp. Ivan Kvesić zorno je prezentirao novo sučelje tj. vizualne promjene novih alata koji omogućuju bolju preglednost i korištenje raspoloživih podataka. Također je predstavio nove setove podataka koji su objavljeni, a dostavljeni su od strane Ministarstva gospodarstva, Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo i Zavoda za zaštitu kulturno-povijesne baštine.

Djelatnici Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove HNŽ/K gđa Marta Kožul i gosp. Adelko Krmek predložili su setove prostornih podataka koje bi bilo korisno objaviti prema viziji proširenja Geoportala od strane Uprave, te pozvali nazočne da se o tim prijedlozima izjasne i daju svoje sugestije i prijedloge za poboljšanje Geoportala.

Nakon rasprave kroz koju je izneseno nekoliko zanimljivih prijedloga za proširenje Geoportala i potvrđenog interesa za suradnju uslijedila je zahvala za nazočnost i poziv za nastavak suradnje kako bi Geoportal postao jedan od značajnijih servisa koji raspolaže sa što više digitalnih prostornih podataka koji su važni za buduće naraštaje i nezamjenjivi alat u svakodnevnom radu njegovih korisnika.