III. Kongres o katastru u Bosni i Hercegovini s međunarodnim sudjelovanjem Mostar

U periodu od 02.-04.12.2015. godine u hotelu Mostar u Mostaru održan je III Kongres o katastru BiH u organizaciji Geodetskog društva Herceg-Bosne, a pod pokroviteljstvom Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH gospodina dr. Dragana Čovića.

Paralelno s održavanjem III Kongresa o katastru koje je imalo i međunarodni karakter, Geodetsko društvo Herceg-Bosne je obilježilo i 20 godina svoga djelovanja.

Na navedenom Kongresu nazočilo je oko 200 stručnjaka iz 8 zemalja koji se izravno ili neizravno bave geodezijom i katastarsko-zemljišnim poslovima. Predstavljeno je 25 radova u 5 radnih sesija. Prezentirane su aktivnosti započetog projekta „Registracija nekretnina u BiH“, što predstavlja aktualnu temu za cijeli sustav zemljišne administracije.

Uprava za Geodetsko i imovinsko-pravne poslove HNŽ-a, svoje djelovanje je predstavila kroz prezentaciju svoje djelatnice gosp. Nikoline Paradžik, pod nazivom „Izrada registra prostornih jedinica na primjeru pilot projekta u općini Čitluk“. Predstavljan je taj cjelokupni projekt od njegovih pripremnih radnji, uspostave zakonske regulative do njegove realizacije, te je istaknuta važnost uspostave i postojanja registra prostornih jedinica na područjima jedinica lokalne samouprave.

Općenito se može reći da je iz održanih prezentacija bio vidljiv napredak i porast aktivnosti u sektoru zemljišne administracije te da je potrebno ustrajati u tome pravcu kako bi u konačnosti imali zajedničku bazu podataka u kojoj se vode podaci katastra i zemljišnih knjiga.

Kongres je u konačnici ocijenjen vrlo uspješnim, te se nadamo da će saslušani stručni radovi i razmijenjena iskustva sudionika pomoći da se definiraju pravci budućeg razvitka geodetskog sustava.